SISÄLTÖYHTEISTYÖ — Lautapelien fanien iloksi luettelen tässä artikkelissa vinkkejä, miten lautapelejä voi pelata kotoa käsin perheen ja ystävien ja miksei uusien tuttavuuksien kanssa etäyhteyksien avulla. Kokoan yhteen parhaat neuvot etäpelaamiseen ja siihen, miten saat parhaiten ilon irti etäpelaamisen parissa eri välineitä hyväksi käyttäen. Lautapelit ovat oivallinen tapa pitää yhteyttä ystäviin sekä harrastaa – eikä etäisyydet ole ongelma, kun teknologian avulla voi pelata suosikkipeliäsi samanmielisten kanssa vaikka toiselta puolelta maapalloa. Ei muuta kuin läppärit, laudat ja nopat esiin!

Pelaaminen videoyhteyden avulla on nyt helpompaa kuin koskaan, myös useita suosituimpia lautapelejä voi pelata digitaalisesti erilaisilla alustoilla. Pelaamisen riemu on tarttuvaa, kun ei anneta teknologian häiritä vaan otetaan se haltuun. Tässä 13 ohjetta videoyhteyden avulla pelaamiseen:

 1. Tutuimpia videopalveluita ovat Zoom, Teams ja Skype, mutta toki voit valita ystäviesi kanssa mieluisimman videoyhteyden.
 2. Pelin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota pelin eri osasiin. Kovin monimutkaisia pelejä, jotka vaativat huomattavan määrän liikkuvia osia kannattaa välttää – esimerkiksi korttipelit, joissa kortteja on pidettävä salattuna käsissä, voi olla haastava toteuttaa videoyhteyden avulla. Mikäli haluat pelata ryhmässä peliä, joka vaatii salausta ja useampia osia suosittelen lautapeleihin erikoistuneita nettisivuja tai online-pelejä.
 3. Videoyhteyden kautta pelattavissa peleissä kannattaa valita yhteisöllinen peli tai tutustumisleikki, kuten En ole koskaan-peli, missä jokainen vuorotellen kertoo jotain, mitä ei ole koskaan tehnyt tai esimerkiksi Kuka meistä todennäköisimmin-peli, jossa vuorotellen esitetään väittämiä ja lopuksi nimetään, kuka ryhmästä todennäköisimmin osuu väittämään.
 4. Lautapelien kohdalla pelin isännän tai emännän kannattaa olla liikuttamatta kameraa, sillä se voi häiritä muiden pelaajien keskittymistä laudan tapahtumiin.
 5. Asettele pelin osaset ja fokusoi videokuva pelialueelle huolellisesti.
 6. Tarvittaessa twiikkaa sääntöjä niin, että peliä on helpompi pelata etänä.
 7. Ota ryhmän tarpeet huomioon, eli valitse sellaisia henkilöitä ryhmään, joiden tiedät nauttivan toistensa seurasta.
 8. Valitse sellainen peli, jonka pituus on yhteneväinen ryhmätapaamiseen ja joka tempaa pelaajat mukaansa.
 9. Myös sellaiset pelit, joihin voi halutessaan liittyä tai jättäytyä pois ilman koko pelin keskeyttämistä, on hyvä ottaa huomioon peliä valittaessa.
 10. Pelaaminen tiimeissä myös mahdollistaa sen, että jotkut pelaajista voivat poistua pelistä oman aikataulunsa puitteissa peliä häiritsemättä.
 11. Yritä pitää peli mielenkiintoisena ja vangitsevana ryhmällesi esimerkiksi delegoimalla nopan heitto jollekin ryhmän jäsenistä, sekä jaa pelaajien kesken erilaisia vastuita.
 12. Viimeisimpänä mutta ehkä tärkeimpänä valitse ryhmälle tai toimi itse pelin isäntänä tai emäntänä, jotta peli etenee ongelmitta ja sujuu ilman keskeytyksiä. Varaudu auttamaan muita pelaajia kysymyksissä niin pelin säännöistä kuin tekniikkaan liittyvissä kysymyksissä.
 13. Pidä hauskaa!

Mikäli videoyhteyden avulla pelaaminen konkreettisen laudan kanssa ei ole sinun juttusi on myös olemassa lukuisia muita vaihtoehtoja pelata lautapelejä yksin tai yhdessä muiden pelaajien kanssa. Erilaisilta lautapelisivustoilta löytyy satoja tuttuja ja harvinaisempia lautapelejä pelattavaksi suoraan selaimelta esimerkiksi Board Game Arena, joka on maailman suurin lautapelisivusto, sisältää satoja eri pelejä kaikista maailman eri kolkista. On myös muita tapoja pelata pelejä omalta kotisohvalta käsin.

Esimerkiksi perinteisiä korttipelejä ja bingoa voi pelata lukuisilla eri online-pelisivustoilla ja vaikka myös mobiilina. Kolikkopelit kasino on hyvä paikka aloittaa peleihin tutustuminen, ja voit alkuun pelata vaikka vain leikkirahalla. Pelisivustot tarjoavat myös yhteisöllisiä pelejä sekä turnauksia aivan kuten lautapelisivustotkin, ja niitäkin voi pelata omissa ryhmissä valitsemiesi ystävien tai perheenjäsenten kanssa. Etenkin bingo-ryhmät ovat varsin suosittuja.

Oli valitsemasi peli sitten shakki, pokeri, Monopoli tai jokin lautapelifanin harvinaisuus, tärkeintä on, että pääset rentoutumaan suosikkipelisi ääreen helposti ja vaivattomasti ja parhaimmillaan vielä voit jakaa pelaamisen ilon muiden kanssa näppärästi, kun vaan muistat edellä mainitut neuvot. Pelaamisen iloa!